Kolik nevydařených pokusů
je potřebných k tomu, abyste uspěli? (Kreativa je náročná)

Od 14. února 2018 2 dubna, 2020 Marketing

Varování pro všechny nováčky, kteří si vybrali marketing, protože na medicínu by je nevzali.

Marketing je pro kreativní lidi velmi náročná oblast. Než začnete pracovat na svých návrzích, ujistěte se, že máte připraveny tyto dvě věci:

1. Velký odpadkový koš.

2. Velký prázdný šuplík.

Naberte rychlost, budete ji potřebovat. Proč? Protože v pátek je prezentace. A jaký je dnes den? Středa. A hádejte, co se stane ve čtvrtek. Klient se doslechne, jak uvažujeme a vyjádří se, že toto rozhodně nebude správná cesta. (Použijte velký prázdný šuplík, nápad se ještě může hodit.)
Vše musíte předělat. Jenže ve čtvrtek má vaše drahá polovička narozeniny. Necháte to na půlnoc a brzké páteční ráno. Jste unavený a z pohledu na vaše návrhy se zvedá žaludek i psovi. A ten dokáže sežrat cokoli. (Použijte velký odpadkový koš.)
Account vyjednal přesunutí prezentace na další týden. Super. Nyní jsou klientova očekávání třikrát tak vysoké a pro změnu váš žaludek zvednutý. Začnete kreslit, vymýšlet, kopírovat, zvažujete podpis smlouvy s ďáblem a stále nic. Odpadkový koš se naplňuje, ani jeden nápad není dost dobrý.
Je pátek, vyspěte se na to. Sobota ráno, chvíli nezvoní telefon a nechodí e-maily. Vaše polovička ještě spí a pes tráví ten čtvrteční návrh. Půl litru kávy by mělo stačit, aby se normální člověk v sobotu ráno přinutil vstát a pracovat. Za první dvě hodiny máte na stole pár slušných nápadů. Už je jen dotáhnout.
V pondělí je tu naděje. Kolegové přikyvují, že se jim nápady líbí. Jdete na to, začínáte ladit, leštit, alternovat. Vypnete a zapnete monitor a už je pátek. Prezentace na druhé straně ucpaného města. Všichni rozumní lidé se již od oběda snaží dostat někam na hory a jen vy postupujte nesmyslně směrem k centru.
Klient se tváří nadšeně, jedna verze by mohla projít, stačí na ni jen: (sem patří dlouhý seznam věcí, z nichž je každému arťákovi špatně, proto je raději nebudeme psát.)
Vyměníte si pár úsměvů, rozlijete nedopitou kávu v zasedačce, potřesete si mokrou rukou a těšíte se na pivo.
Zbývající návrhy odložte do velkého prázdného šuplíku a vysypte odpadkový koš. V pondělí začínáme znovu.