Proč si vybrat responzivní webdesign?

Od 13. října 2015 13 dubna, 2020 Webdesign

Váš webdesign je dnes zpřístupněn přes velké množství různých zařízení. Od smartphonů přes dotykové tablety po malé notebooky a stolní zařízení s vysokým rozlišením displeje. Aby webová stránka dokázala reagovat na neustále se měnící rozlišení obrazovek, je třeba nechat si vyrobit responzivní design.

Responzivní webdesign, jeho výhody a omezení

Responzivní webdesign se dokáže přizpůsobovat velikostem obrazovek dynamicky v reálném čase už jen při manipulaci s velikostí okna prohlížeče. Změna proporcionality okna má za následek změnu nejen velikostí písma, obrázků a navigačních prvků, ale i jejich přeuspořádání do zcela nové kompozice.

Takový webdesign musí být navržen s ohledem na jeho možnost horizontální, ale i vertikální změny uspořádání podle potřeby daného zařízení. Při tvorbě designu se proto nejčastěji postupuje osazováním jednotlivých prvků do symetrických, pravidelných a uspořádaných bloků, které později dokáže algoritmus správně přeukládat.

Důmyslnost takového řešení je možné velmi rychle otestovat zmenšováním a zvětšováním webové stránky v okně prohlížeče. Zákonitost osazování obsahu do mřížky přináší i určitá omezení a při tvorbě celkového webdesignu je nutné počítat s částečným kompromisem.

Responzivní webdesign se nehodí pro každý projekt

Vytvoření responzivního designu pro projekt středního až velkého rozsahu, jakými jsou například webové portály, korporátní stránky či internetové obchody, nemusí být vždy podmínkou dobrého webu.

Zatímco optimalizace stránek pro prohlížeče, smartphony a dotyková zařízení znamená primárně zabezpečení a vyladění jejich komplexní funkcionality, responzivní design obsah přizpůsobuje a mění jeho kompozici v závislosti na rozměrech displeje.

Mnohé světové magazíny stále upřednostňují zobrazení webových stránek na malých displejích ve formátu 1: 1, tedy beze změny. Pak je jen a jen na uživateli, zda si jejich obsah přiblíží a jakým způsobem se ho rozhodne prohlížet.

Nevýhodou responzivního designu u projektů s rozsáhlým obsahem, jakými jsou například internetové obchody, je příliš dlouhý obsah, který vznikne při přeuspořádání všech položek do jednoho dlouhého sloupce pod sebe. V takovém případě je spíše doporučeno přepracovat design důsledněji a eliminovat v něm některé bloky, případně optimalizovat celkovou kompozici individuálně. Netřeba připomínat, že každou úpravou a tvorbou nové alternativy se náklady na zpracování webových stránek zvyšují. Dokonalá funkcionalita webových stránek, které mění svůj vzhled, kompozici a obsah na základě zařízení, z něhož k nim přistupujete, je znakem zpracování projektu na nejvyšší profesionální úrovni.

Z dlouhodobého hlediska je responzivita webových stránek jednoznačně nezbytný trend, který bude kopírovat požadavky a zároveň možnosti neustále měnících se mobilních a stolních zařízení, jakými jsou smartphony, tablety, notebooky nebo stolní počítače.